Na Daňovom úrade v Prešove sa predpoludním dlho nečakalo

02.04.2012 Prešov

Prešov 2. apríla (TASR) – Napriek tomu, že dnes je posledný deň na podanie daňového priznania a pomerne veľká časť fyzických a právnických osôb na Slovensku si túto povinnosť necháva na poslednú chvíľu, v klientskom centre Daňového úradu v Prešove (DÚ) sa dnes predpoludním netvorili dlhé rady.
"Do piatka bolo odovzdaných okolo 112.000 daňových priznaní za celý DÚ Prešov, čo predstavuje asi 70 % priznaní, ktoré boli podané za rok 2010. Dnes vyzberáme tie ďalšie a v celkovom počte sú aj priznania zaslané poštou, takže konečné číslo bude známe okolo štvrtka," konštatoval riaditeľ Odboru správy daní DÚ Prešov Ferdinand Exner.
Ten si myslí, že v posledných rokoch sa situácia zmenila a ľudia sa snažia, aby na daňový úrad neprichádzali na poslednú chvíľu.
"V piatok bol dosť nával daňových subjektov, zvládli sme to maximálne s 5 až 7-minútovým čakaním. Dnes je ten stav priebežný, kto príde, je vybavený do 2 – 3 minút," povedal krátko pred 10. hodinou Exner.
Priamo v priestoroch klientskeho centra bola predpoludním pokojná atmosféra, stránky tu vybavovali na všetkých administratívnych miestach. Krátky rad sa tvoril len v prípravnej zóne. Výhodou je aj to, že daňovníci mohli využiť novo vytvorené parkovisko.
"Ešte keď to bolo v starších priestoroch, myslím, že tam bývali väčšie rady, ale nikdy som to nenechávala na posledný deň. Teraz som niesla už len opravené priznanie a išlo to rýchlo, trvalo to päť minút," povedala daňovníčka z Prešova.
Exner doplnil, že oproti minulému roku evidujú v Prešovskom kraji nárast odkladov podania daňových priznaní zhruba o 15 až 20 %, čaká sa však ešte na oznámenia podané poštou.
"Ku štvrtku (29. 3.) evidujeme okolo 4500 oznámení o odklade daňového priznania, z toho približne 1900 je takých, ktorí deklarujú, že budú mať príjmy zo zahraničia," vysvetlil Exner.
Riaditeľ prešovského DÚ Ladislav Babica pre TASR uviedol, že podávanie daňových priznaní monitorujú vo všetkých pobočkách a kontaktných miestach v kraji a nikde nezaznamenali vážnejšie problémy ani dlhšie čakacie lehoty.
"Preberania daňových priznaní prebiehajú plynule, nie sú nejaké veľké zástupy, takže priebežne vybavujeme stránky. Dnes je posledný termín, všetky pobočky a kontaktné miesta sú otvorené do 19. hodiny," konštatoval Babica a pripomenul, že priznanie možno odovzdať na ktoromkoľvek mieste v kraji.
 

Vyberte región

mark